Lars-Anders Baer. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Lars-Anders Baer. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Samebyar förlorar rovdjursersättning

Lars-Anders Baer: Det är Sveriges riksdag och regering som är ansvariga
2:02 min

Luokta Mavas sameby i Arjeplogs kommun går miste om 100 000- tals kronor, anledningen är problem med att inventera järv i år.

- Den otillförlitliga inventeringen på järv i år innebär att vi från samebyn går miste om en del ersättningsmedel och staten tjänar en massa pengar, säger Lars-Anders Baer, ordförande i Luokta Mavas sameby.

Lars-Anders Baer säger vidare att Luokta Mavas sameby tilldelades av staten cirka 1,5 miljoner kronor i ersättning för rovdjursskador under förra året. Medan i år ligger den ersättningen på endast 1.1 miljoner kronor och det på grund av att Länsstyrelsen haft problem med att inventera järv i år.

 - Jag kan förstå att de inom rennäringen har åsikter när man inte får inventeringsresultaten, men det är ju samma frustration hos oss. Att ha koll på rovdjursstammarna är som grunden för hela förvaltningen och för samerna är det frågan om att få rätt ersättning. Anledningen till att vi inte har kunnat utföra en bra inventering i början av året är på grund av den hårda skarsnön. Det har helt enkelt varit svårt att se spår av ett rovdjur. Sedan har ju Sametinget tagit fram en modell, för hur man ska beräkna ersättningen när inventeringen inte går som den ska. Jag tycker att man ska ta kontakt med Sametinget om man har några åsikter om det här, säger Kjell Sundvall, fältchef på Länsstyrelsen.

Men Lars-Anders Baer, säger  att det är en pajkastning mellan Länsstyrelsen och Sametinget.

– I det här läget ska man inte skylla på varandra utan det är bara att konstatera att i slutändan är det Sveriges riksdag och regering som är ansvariga, säger Baer.

Som vi tidigare berättat har Luokta Mavas sameby av Länsstyrelsen beviljats skyddsjakt på fyra järvar, varav en är skjuten enligt, Kjell Sundvall, fältchef på Länsstyrelsen.

Samtidigt ska nu Naturvårdsverket utreda om det är möjligt med licensjakt på järv på grund av att järvstammen i Sverige nu ligger över den miniminivå som är beslutad.

– Vi får se hur det går med förslaget om licensjakt på järv. Vi från rennäringen är i alla fall positiva om det genomförs, säger Lars-Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".