Foto: SVT
1 av 2
Foto: SVT
Torkel Stinnerbom, Samelandspartiet. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 2
Torkel Stinnerbom, Samelandspartiet. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
SAMEDIGGI/SAMETINGET

Slut på projektpengar till rennäringen

Sametingets pengapott i år räcker inte till alla de som ansökt om bidrag.

Sametinget har under det här året fått in fler bidragsansökningar till rennäringsprojekt än tidigare år, 25 stycken. Men det finns inte pengar till projekten. Ordföranden i Sametingets rennäringsnämnd Torkel Stinnerbom (Samelandspartiet) säger till Sameradion och SVT Oddasat att man redan använt mer pengar än vad som fanns i budgeten, mycket beroende på svåra betesförhållanden förra vintern.

I pengapotten för rennäringens främjande finns för i år 107 miljoner kronor - dessa ska främst gå till prisstöd för renkött samt ersättningar för rovdjursskador. I år har inte pengarna räckt till projekt.

Enligt Torkel Stinnerbom är projektansökningarna bordlagda till januari och rennäringsnämnden kommer att se över möjligheterna att använda pengar från 2015 års budget till de ansökta projekten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".