Jorge Calbucura och Carlos Contreras Painemal. Foto Lari Honkanen/Sameradion
Forskarna Jorge Calbucura och Carlos Contreras Painemal. Foto: Lari Honkanen/Sameradion

Exilchilenare kräver Mapudungun som andraspråk i Chile

Man kommer att skriva ett brev som kräver Mapudungun som officiellt andraspråk
1:55 min

Mapuchefolkets språk, Mapudungun, ska bli ett officiellt andraspråk i Chile. Det kräver exilchilenare i Sverige, som förra veckan hade bjudit två Mapucheforskare att hålla en presentation.

Det hettade stundtals till i Hedén-salen i ABF-huset i Stockholm, när olika fraktioner av exilchilenare, möttes för en politiska manifestation till förmån för Mapuchefolket. Det var de chilenska närradiostationerna Planeta Pueblo och Radio Salvador Allende, som tillsammans med stödgruppen för Mapuchefolket, hade bjudit in två Mapuche-forskare för att hålla en presentation över urfolkets historia och situation i dagens Chile.

Den radiosända presentation var ett första steg. Det andra steget kommer efter nyår då man kommer att skriva ett brev som kräver Mapudungun som officiellt andraspråk och man kommer att samla namnunderskrifter. Brevet ska sedan överlämnas Chiles ambassad. I det kommer man också kräva att Chile skickar en Mapudungun-talande person, som ansvarar för kulturfrågor på ambassaden.

Men varför dyker mapuchéfrågan upp just nu? Jorge Calbucura, en av de inbjudna Mapucheforskarna, svarar att frågan har hamnat på tapeten på sistone, då vissa sektorer hos Mapuchefolket har fört konfrontationer, ibland våldsamma, både mot Chile och Argentina. Därför är politiska krafter nu i omlopp till försvar för Mapuchefolket, en tendens som alltså återfinns även hos exilchilenare i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".