Torkel Stinnerbom
Torkel Stinnerbom, ordförande Sametingets rennäringsnämnd. Foto: Sametinget.

Kritik mot nytt system för inventering av rovdjur

Stinnerbom: Mycket svårare att inventera framför allt järv, men även lo
2:16 min

Nu använder sig Naturvårdsverket av nya metoder vid inventering av järv. Anledningen är bland annat att inventering ska utföras på samma sätt i både Sverige och Norge.

Men det nya systemet försvårar inventeringsarbetet - och eftersom renägarnas ersättning för rovdjursskador baseras på antalet rovdjur i markerna så kan det medföra allvarliga konsekvenser - menar Torkel Stinnerbom, ordförande Sametingets rennäringsnämnd.

- Naturvårdsverket har ju gjort om föreskrifterna för rovdjursinventering och därmed har det blivit svårare att inventera framför allt järv, men även lo. Det här gör att samer får ersättning efter ett schablonbelopp och det är ett problem som alla samebyar råkar ut för, säger Torkel Stinnerbom, ordförande Sametingets rennäringsnämnd.

Som vi tidigare har berättat, så har de svåra inventeringsförhållandena lett till att ersättningen för rovdjursskadade renar i Luokta Mavas sameby i Arjeplogs kommun minskat från 1,5 miljoner kronor för förra året till 1,1 miljoner kronor i år och det, enligt Lars-Anders Baer, ordförande för samebyn.

- Jag har förståelse för att man är starkt kritisk till förändringar och särskilt om det drabbar en. Den största skillnaden med de nya föreskrifterna är att vi nu inför en särskiljning mellan lyor. Nu ska det vara en mil mellan olika lyplatser eller så ska DNA analyser styrka att vi har olika honor i olika lyor. I tidigare inventeringar har det inte varit tydligt och det har varit skillnader i landet på hur inventeringen har gått till, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.

Magnus Kristoffersson säger vidare att man började använda sig av de nya föreskrifterna vid inventering av järv under år 2013 och att avsikten nu är att få ett likartat system i både Sverige och Norge.

- Gör det enklare att inventera järv. Som det är nu, så klarar man inte av att inventera rovdjur, säger Torkel Stinnerbom.

Men enligt Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket, så kommer man även ett tag framöver att använda sig av den nya metoden vid inventering av järv.

- Vi behöver en uppföljning då det gäller DNA analyser. Under 2014 samlade man in mycket spillning i både Norrbotten och Västerbotten, men tidigare år har man inte samlat in så mycket järvspillning och därför har vi inte så mycket data att jämföra oss med. Vi tror att alla kommer att gynnas av ytterligare ett års insamling, säger Magnus Kristoffersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".