Gudrun Eriksen Lindi
Gudrun Eriksen Lindi
Radio Sápmi

Nu ska våld mot samiska kvinnor förebyggas

Eriksen Lindi: Min bargu lea cuiggodit ja digaštallat daid áššiid
7:34 min

I över 20 år har det samiska kvinnoforumet kämpat för kvinnors rättigheter och att förhindra diskriminering och våld i Sápmi. Nu har organisationen beviljats pengar från Sametingets kulturnämnd. Pengar som kommer gå till ett seminiarium i mars och som ska hållas i Umeå.

– Med seminariet vill vi lyfta fram alla samiska kvinnors rätt att delta och alla samiska kvinnors rätt att påverka samhället. Speciellt när det gäller arbetet för att minska våld, för i dag så finns det både fysiskt och strukturell våld i hemmet. Jag upplever att det är än idag tabu att prata om våld gentemot kvinnor i Sápmi, så därför tycker vi att det är viktigt att lyfta fram dom här frågorna, säger styrelseledamot i samiska kvinnoforumet Gudrun Elissá Eriksen Lindi till Radio Sápmi.

SNF- det Samiska kvinnoforumet är den enda organisationen i Sápmi som arbetar aktivt för att synliggöra och förebygga våld mot kvinnor i Sápmi. Sametingets kulturnämnd har nu beviljat 82 887 kronor till organisationen.

Syftet med seminariumet är att synliggöra och förebygga olika våldsyttringar som görs mot samiska kvinnor. Både fysisk, psykiskt, strukturell och kulturell våld och vad för konsekvenser det ger för kvinnornas hälsa.

SNF skriver i sin projektbeskrivning att våld mot kvinnor är ett globalt utbrett problem och urfolkskvinnor är skärskillt utsatta. Nu vill SNF starta en debatt om våldsproblem, psykisk och fysisk ohälsa, så att man kan förhindra våld och förbättra kvinnors hälsa i Sápmi.

– När man har kunskap om dessa frågor och när samhället visar ett engagemang till att förebygga våld mot kvinnor, tror vi att det kan hjälpa mycket och seminariet är ett sätt att upplysa problemet, säger Gudrun Eliissá Eriksen Lindi.

Seminariumet som hålls i Umeå den 6e mars är för alla samiska kvinnor i Sápmi och kommer bland annat innehålla workshops och diskussioner. 

Mer hör du om detta i dagens Radio Sápmi.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".