Allt fler väljer att göra sin veckohandling av mat framför datorn. Foto: TT
Allt fler väljer att göra sin veckohandling av mat framför datorn. Foto: TT
Radio Sápmi

Lannavaara kan bli utan mataffär

Veronica Laestadius: En stängning blir rena döden för byn
3:16 min

Sveriges minsta Coop affär finns i Lannavaara, en mil från nedre Soppero i Kiruna Kommun. Nu kan mataffären tvingas stängas om man inte får mer kunder. Bygdens överlevnad står nu på spel menar butikschefen.

– Det blir ju rena döden för den här byn. För vi har sen tidigare förlorat både posten och skolan. Enda vi har kvar är affären som håller byn levande säger Veronica Laestadius till Radio Sápmi.

I Lannavaara bor det omkring 120 personer. Här är medelåldern hög och sen tidigare har byn redan förlorat posten och sameskolan. Om mataffären försvinner kommer byns invånare få åka fem mil för att handla. 

– För dom som bor här i Lannavaara känns det ju tråkigt om affären ryker. Det är de äldre som inte har körkort och bil som kommer drabbas mest av mataffärens försvinnande.

Butiken har hela 2015 på sig att öka försäljningen. Därför har man startat utlottningar med olika priser, man försöker hålla en sortiment som kunderna vill ha för att locka fler till byns lanthandel.  Men just nu ser inte framtiden ljus ut för butiken.

 – Som det ser ut nu så tror jag att affären kommer stängas, för vi gör bara minus resultat, säger Veronica Laestadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".