Samiska ord. Foto: SVT
1 av 2
Samiska språk ska stödjas genom bidrag från delområde Sápmi. Foto: SVT
Barmkläde av Lena Persson Foto: Lars-Ola Marakatt Sameradion
2 av 2
Barmkläde av Lena Persson. Samisk kultur, samiska språk och ekonomiska aktiviteter ska ges stöd från delområde Sápmi. Foto: Lars-Ola Marakatt Sameradion

EU-pengar till Sápmi

Sápmi är ett av två delområden i det nordiska Interreg-program som EU-kommissionen nu godkänt.

Det är det första nordiska Interreg-program som EU-kommissionen godkänner. Finansieringen från EU är 39 miljoner euro och resterande upp till 76 miljoner euro är pengar som Finland, Sverige och Norge skjuter till. I svenska kronor blir det med dagens valutakurs ungefär 723 miljoner kronor för programperioden som är åren 2014-2020.

Alla som vill och har en bra projektidé kan söka pengar från Interregpotten och vid fördelningen av medel så prioriteras bland annat forskning, entreprenörskap samt kultur och miljö.

Sápmi är ett eget delområde inom Interreg Nord och där står det att bidragen ska stödja samernas kultur, språk och ekonomiska aktiviteter. 

Första ansökningsrundan börjar redan nu i mitten av januari och sträcker sig till den sista februari. Det kommer även att öppnas en omgång för ansökningar under sommaren, från 1 juni til 31 augusti.

I Åre den 13 januari arrangerar Sametinget tillsammans med Fylkestinget i Nord-Tröndelag en informationsdag om Interreg Nord och delprogram Sápmi.       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".