Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Samiska frågor hamnar inte i skymundan

I lördags kom beskedet att regeringen och allianspartierna slutit en överenskommelse och det blir inget extra val i mars. Detta tror sametingspolitikern Ingrid Inga är till sametingets fördel.

Enligt Ingrid Inga ska den här överenskommelsen kunna öppna dörrar för viktiga samiska motioner i riksdagen som kommer gå igenom när partierna har överenskommelser.

- Även vi samiska politiker kommer få lättare att förhandla och även att sametinget kommer troligtvis få en större budget, säger Inga.

Ingrid Inga tror även att detta gör att sverigedemokraternas inflytande minskar och att det politiska kaoset sätter sin punkt här.

- Jag väntar nu på löftena som Alice Bah Kunhke kom med under hennes ministerresa till Kiruna och jag tror att det kommer finnas nya bra möjligheter för sametinget i och med regeringen och alliansens överenskommelse, säger Ingrid Inga.

Och det här är vad partierna kommit överens om;

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal.

Denna överenskommelse tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen. Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".