Kiruna

Tomtens härk allvarligt sargad

Troligtvis är det flera lösspringande hundar som har rivit härken Ranne utanför Camp Ripan under julhelgen i Kiruna. Renägaren Håkan Enoksson har polisanmält händelsen. 

Meningen med julen är att alla ska få en lugn och fridfull helg men så blev det inte för renägaren Håkan Enoksson och hans härk Ranne i Kiruna. På juldagen hittade Håkan sin härk allvarligt riven och sargad av som han själv tror, minst två hundar. 

- Jag blev så arg och frustrerad och givetvis ledsen över att folk inte har kontroll på sina hundar. Jag har haft renar tidigare i den här renhagen och det har gått bra, så jag gjorde bedömningen att det skulle gå bra den här gången också, säger Håkan Enoksson. 

Härken Ranne dog inte men han är allvarligt skadad och riven i bland annat halsen och stekarna. Nu är han inne i ett garage och mår efter omständigheterna ganska bra.

- Jag hoppas verkligen att han piggnar till. Jag laddade faktiskt bultpistolen och tänkte ta bort honom när jag först såg hur illa han var riven, men jag ändrade mig, säger Enoksson. 

Ärendet är polisanmält men polisen har redan lagt ner ärendet på grund av brist på bevis. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".