Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Vargar väcker starka känslor hos de flesta människor. Frågan är hur mycket vargbeteende finns det kvar i våra tamhundar? Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Forskning

Hundarna leker med vargar

Vad skiljer människans bästa vän hunden från det stora, fruktade rovdjuret vargen? Genom att leva dygnet runt med djuren försöker forskare ta reda på hur domesticeringen har påverkat hunden.

-Det är unikt att vi har ett levande original till en art. Det är en ideal situation att vi kan jämföra originalet vargen med den domesticerade varianten hunden, säger Christina Hansen, doktorand vid Stockholms universitets zoologiska institution.

Under närmare sju månader har en valpkull med slädhundar och en syskonskara av vargvalpar levt på forskningsstationen Tovetorp utanför Nyköping. Under de första tre och en halv månaderna umgicks forskarna dygnet runt med djuren.

-Det gäller att behandla hundarna och vargarna likadant, då kan man faktiskt våga säga att de skillnader man ser beror på hur hunden och vargen är, säger Hans Temrin, docent i etologi.

Forskarna är främst intresserade av det sociala spelet inom djurgrupperna. Hur agerar de när människor lämnar sammanhanget? Är det skillnader i det sociala beteendet mellan hundar och vargar? Även om det är långt kvar innan forskarna kan presentera några resultat har de gjort iakttagelser.

-I naturen lever vargen oftast i familjegrupper som föräldraparet leder. Vargen är känd för att ha en social hierarki, men det finns olika åsikter om det. Vi tycker oss se en ledare hos vargarna i vår grupp, men det är ingen slutsats vi kan dra innan vi analyserat våra data mer noggrant. Hos hundarna har vi inte sett en lika tydlig social struktur, men vi får se när vi studerat våra data, säger Christina Hansen.

I djurens interaktion med människor noterades väntade beteenden.

-Så fort vargarna kommer ut ur sin miljö, så fort något nytt händer, är de som vilda djur ska vara i de lägena. De är försiktiga och vill undersöka först. Hundarna bara rusar fram, säger Hans Temrin.

Såväl vargarna som hundarna har nu lämnat forskningsstationen, men förhoppningen är att göra två liknande studier i framtiden. Nästa år hoppas forskarna få studera en valpkull med schäferhundar och en ny syskonskara av vargar, uppger Christina Hansen.

-Vi måste ha olika hundraser för att kunna göra jämförande studier, men de måste likna vargen till storlek och exempelvis öronen, säger hon.

Fakta

Sex hundvalpar av blandrasen alaskan husky - en korsning av främst siberian husky och alaskan malamute - och fem vargvalpar ur en syskonkull har ingått i den första delen av projektet.

Djuren togs från sina mödrar när de var tio dagar gamla och ännu inte hunnit öppna ögonen. Detta för att de ska kunna socialisera sig med människor.

Arterna bodde i separata rum. Under de första 3,5 månaderna var forskarna med djuren dygnet runt. Sedan flyttade de ut i större utomhushägn.

Hundarna bor nu hos uppfödaren eller hos privatpersoner. Vargarna lever i en dansk djurpark.

Hunden är en domesticerad variant av vargen. Denna process inleddes för cirka 32 000 år sedan, troligtvis någonstans i Östasien, enligt en genetisk studie som publicerades i förra våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".