Bränslepriser

Bensinpriset förutspås fortsatt lågt

Efter rejäla sänkningar den senaste månaden ligger bensinpriset på den lägsta nivån på över fyra år. Och det finns inte mycket som talar för någon större prisökning under 2015, enligt branschen.

– Min gissning är att priset om ett år ligger högre än vad det gör i dag, men inte radikalt högre, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen SPBI.

Utan hänsyn tagen till eventuella skattejusteringar så tror han att bensinpriset kan stiga med i storleksordningen en krona fram till nästa årsskifte.

I tisdags sänkte ledande bensinbolag sina riktpriser på bensin till 12:33 kronor per liter 95-oktanig bensin, den lägsta nivån sedan hösten 2010.

Bakgrunden till den senaste tidens prissänkningar är nedgången på oljemarknaden - på ett år har världsmarknadspriset på råolja nästan halverats. Så sent som i somras låg bensinpriset en bra bit över 15 kronor. Men någon återgång till sådana prisnivåer är inte i sikte, enligt Svahn.

– I så fall måste det till någonting rejält, typ en frivillig produktionsbegränsning eller betydligt kraftigare tillväxt i världsekonomin.

Att de oljeproducerande länderna frivilligt skulle begränsa produktionen "ligger inte i korten just nu", enligt Svahn.

– Jag tror inte att det dyker upp före ordinarie möte i Opec, senvåren 2015. Men osvuret är bäst. Det har hänt konstiga saker förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".