Stefan Mikaelsson
Stefan Mikaelsson
Sametinget

2015: året för gemenskap och mångfald

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson skriver i sin nyårskrönika att han hoppas på ett bredare samtal om Sápmi:s framtid.

Vad som ligger i fatet för 2015 tycks vara fokuset på mångfald och gemenskap. Mångfald i den samiska kulturen och gemenskap i att möta de problem som kommer allt närmare. Stefan skriver bland annat:

Hur kommer den globala uppvärmningen och eskalerande klimatförändringen att påverka våra liv och vår kultur? Redan nu känns det som om det som är gjort, är för lite och för sent. Den globala uppvärmningen i den del av Arktis som vi bor i, sker mer än dubbelt så snabbt som någon annanstans.

Han anser också att Sametinget borde satsa på seminarier om framtiden där fler bjuds in till att vara med i samtalet. Främst syftar han på hur det behövs ett lyft i hur man behåller kunskap om att bruka den samiska kulturen.

Under 2015 ser han ett arbete för att man, oavsett medborgarskap, tillåts att bo i traditionella delar av Sápmi och där ett gemensamt Sameting skapas av samer från samtliga fyra länder.

Väl mött utefter stigen, vid fiskesjön, i kalvmärkningshagen, under månen och stjärnorna samt vid Sametingets plenumsdagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".