LKAB:s gruva i Kirunavaara.
LKAB:s gruva i Kirunavaara. Foto: Henrik Montgomery /TT.

Forskare: Gruvor kan drivas miljövänligt

Forskare positiva till gruvdrift
1:42 min

Gruvnäringen är en bra framtidsnäring och kunskapen om dess fördelar är för dålig, menar forskare vid Luleå Tekniska universitet. I en forskningsrapport föreslår man en utvecklad gruvturism som användningsområde i nedlagda gruvor.

I rapporten slår man fast att en väl skött hantering av bland annat miljöpåverkan kan bidra till hållbar tillväxt.

Björn Öhlander, professor i tillämpad geologi är en av forskarna bakom rapporten och han menar att debatten ibland är missvisande.

– Jag tycker tonläget från vissa miljöorganisationer är för högt. Det går att hitta konstruktiva lösningar i de allra flesta fall, det är jag helt övertygad om.

Nio forskare ligger bakom rapporten som ser positivt på gruvnäringen i framtiden. Men det krävs mer forskning inom en mängd områden.

Bland annat hur man bättre kan ta tillvara på det man utvinner innan det läggs på deponi, menar Björn Öhlander.

Han menar att gruvnäringen kommer att ha stor betydelse för Sverige även i framtiden, och att det finns lösningar på de flesta av problemen. Bland annat vad man gör med nedlagda gruvor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".