Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi
1 av 2
Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi
Hanna Sofie Utsi. Foto: Olle Kejonen, SR Sameradion.
2 av 2
Hanna Sofie Utsi. Foto: Olle Kejonen, SR Sameradion.
JÅHKÅMÅHKKE/JOKKMOKK

Bråk om rektorstjänst - misstroende mot Sameskolstyrelsens ordförande

Beslutet om ny rektor vid Sameskolan i Jokkmokk har lett till skarp kritik mot ordföranden i Sameskolstyrelsen, Börje Allas.
Allas anklagas för att ha hindrat en ledamot att delta i det avgörande mötet för att sedan på ett närmast kuppartat sätt ha drivit igenom sitt förslag till rektor.
En majoritet av sameskolstyrelsens ledamöter har nu lämnat ett misstroendevotum mot Allas.

Det var under en av årets allra sista självande dagar som nämnden för sameskolstyrelsen skulle utse en ny rektor för sameskolan i Jokkmokk. Det mesta såg ut att vara klappat och klart.

Enligt ett protokoll från den 16 december så hade en rekryteringsgrupp bestående av både politiker och tjänstemän fått i uppdrag att välja ut rektor. Där beslutades också att alla kandidater skulle genomgå samtliga uttagningstester och rekryteringsmoment för att få rektorstjänsten.

Tre kandidater kallades till de sista testerna: Henrik Tomma, Elsy Labba och Magnus Vannar. Endast Tomma och Vannar genomgick samtliga tester och vid ett möte två dagar före julafton enades rekryteringsgruppen om att Magnus Vannar är den bäst lämpade kandidaten. Men rekryteringsgruppen fick inte slutligen utse rektor, trots att nämnden tidigare beslutat just detta.

I stället skulle frågan slutligen avgöras av politikerna i nämnden för sameskolstyrelsen vid ett telefonmöte den 29 december. Fyra ledamöter var närvarande: ordförande Börje Allas (Samerna) och ledamöterna Birgitta Andersson (Samelandspartiet), Monica Harr Sandström (Skogssamerna) och Gunnel Heligfjell (Samerna).

Den femte ledamoten, Hanna Sofie Utsi (Min geaidnu), låg på BB med nyfött barn och hade därför lämnat en fullmakt till Monica Harr Sandström att rösta för hennes räkning.

Om fullmakten avvisades ville Hanna Sofie Utsi ändå bli uppringd för att delta i beslutet. Ordförande Börje Allas avvisade dock fullmakten och Hanna Sofie Utsi blev uppringd först efter beslutet och kunde därför inte påverka beslutet .

Med hjälp av ordförande Allas utslagsröst utsågs därför Elsy Labba till ny rektor för Sameskolan i Jokkmokk.

Detta var alltså den kandidat som rekryteringsgruppen, där även Börje Allas ingick, hade rankat först som nummer tre i processen.

"Jag hann höra de sista minuterna av mötet och jag är uppriktigt skärrad över vår ordförandens beteende. Att jag som ledamot inte får komma till tals är inte bara kränkande utan också helt odemokratiskt, " skriver Hanna Sofie Utsi i ett mejl till Sameskolstyrelsen.

Börje Allas vill inte ställa upp på en bandad intervju - men i en kort kommentar säger han dock att han inte nekat någon att komma till tals.

Han säger vidare att det var först efter beslutet som det framkom att Hanna Sofie Utsi också skulle ringas upp - en förklaring som ifrågasätts.

Ledamöterna Monica Harr Sandström och Gunnel Heligfjell har reserverat sig mot beslutet. Heligfjell skriver i sin reservation att ordförande Allas flera gånger under mötet gjordes uppmärksam på att Hanna Sofie Utsi var uppringd och ville komma in i mötet.

Monica Harr Sandström och Gunnel Heligfjell påpekar vidare i sina reservationer att Hanna Sofie Utsi hindrats från att delta i beslutet - vilket fick en helt avgörande effekt. Harr Sandström och Heligfjell anser vidare att Sameskolstyrelsen brutit mot sitt eget beslut att låta rekryteringsgruppen utse rektor.

Rektorsbeslutet har nu fått konsekvensen att Monica Harr Sandström, Gunnel Heligfjell och Hanna Sofie Utsi lämnat in en misstroendeförklaring mot Börje Allas, där de begär att Sametinget ska sparka honom från uppdraget.

Värt att anmärka är att även partikamraten Gunnel Heligfjell står bakom misstroendet. Det innebär alltså att en majoritet av Sameskolstyrelsens politiska del saknar förtroende för ordföranden Börje Allas - en fråga som nu alltså Sametinget får ta ställning till.

Hur detta ska hanteras är fortfarande en öppen fråga - Sametinget saknar nämligen instruktioner om hur misstroendeförklaringar ska hanteras.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Ida Mikko
ida.mikko@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".