Kaisa Huuva, Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Kaisa Huuva, Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Svenska kyrkans nomadskoleprojekt känslor som väcker minnen

Kaisa Huuva: Människor har både bra och dåliga minnen av nomadskolan
2:12 min

Svenska kyrkans nomadskoleprojekt, känslor som väcker minnen, Dovddut Muittuhit, ska synliggöra en osynlig historia.

Projektledaren Kaisa Huuva menar att det fanns personer, biskopar och kyrkoherdar som var väldigt drivande inte bara i driften av nomadskolan, men även i rasistiska lapp ska vara lapp politiken.

-Det finns ju kopplingar till det rasbiologiska institutet, med de här personerna, så det finns en slags historisk skuld som vilar på svenska kyrkan så det är bakgrunden. Och nu vill kyrkan då rannsaka sitt förflutna, säger projektledaren Kaisa Huuva.

Svenska kyrkans nomadskoleprojekt startades 2012 för att dokumentera äldre personers berättelser från deras tid i nomadskolorna för eftervärlden. Bakgrunden till projektet var uttryckliga önskemål från samiska företrädare om att det är väldigt viktigt att dokumentera. Anledningen till att svenska kyrkan gör det, är att svenska kyrkan till en början drev nomadskolorna.

Kaisa Huuva ser nomadskolorna som ett resultat av den rasistiska svenska lapp ska vara lapp politiken, som från slutet av 1800-talet gick ut på att samer skulle ha renar och bo i kåtor och inget annat.

Det var ju så. Det var ju så det var och vi måste börja prata om det. Svenska kyrkan måste börja få kunskap om det. I dagsläget är det väldigt lite kunskap och medvetenhet, både i svenska kyrkan men även i det svenska samhället och det var inte så länge sedan det hände, säger Kaisa Huuva.

Vilken är din bild av nomadskolan?

-Människor har både bra och dåliga minnen av nomadskolan. Det är ingen entydig negativ bild, negativa erfarenheter man har av nomadskolan. Man har även positiva erfarenheter, det är också viktigt att lyfta fram."

Nomadskoleprojektet ska resultera i en bok som publiceras nästa år som ska bli ett underlag för vidare samtal och diskussion i det samiska samhället om nomadskolan, men också en diskussion i det svenska samhället och svenska kyrkan.

-Det här har faktiskt hänt och vad gör vi med den här kunskapen. Det fanns en skolpolitik som var del i en rasistisk lapp ska vara lapp politik. Vad gör vi med den kunskapen och medvetenheten, säger projektledaren Kaisa Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".