Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Håkan Jonsson: Rektorstillsättning inte på Sametingets bord

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson ser ingen praktisk betydelse av att sameskolstyrelsens ordförande misstroendeförklaras, men menar att det självklart inte är bra att majoriteten i en styrelse inte har förtroende för sin ordförande. 

Det är beslutet om ny rektor vid sameskolan i Jokkmokk som har lett till skarp kritik mot sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas. Allas anklagas för att ha hindrat en ledamot att delta i beslutet och sedan drivit igenom sitt förslag till rektor. En majoritet av sameskolstyrelsens ledamöter har nu lämnat ett misstroendevotum mot Allas.

Håkan Jonsson säger att han som partiordförande har fullt förtroende för sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas. Som Sametingets styrelseordförande har han inget att säga om situationen, men han hoppas att den löser sig.

– Praktiskt har misstroendet mot sameskolsstyrelsen ordförande ingen betydelse, det är en politisk post och de andra politikerna kan inte avsätta ordföranden. Men teoretiskt är det inte bra att majoriteten i en styrelse har misstroende, den situationen måste lösas inom styrelsen.

Jonsson menar att tillsättande av rektor inte är något som Sametingets styrelse ska blanda sig i, utan det är sameskolstyrelsen som beslutar om hur de går tillväga. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".