Håkan Kuorak. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion
Håkan Kuorak. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion
FOTBOLL

Sápmi inbjudet till Europamästerskapen i fotboll - oklart ännu om laget deltar

Håkan Kuorak: Det är viktigt att delta
5:54 min

I juni spelas det första Europamästerskapet i förbundet Conifas regi.
Tolv lag är inbjudna – ett av dessa är Sápmi.
Men det är ännu oklart om laget deltar – förbundet tar beslut om drygt två veckor.

Det är alltså det alternativa fotbollsförbundet Conifa, med 24 medlemslag, som står som arrangör av Europamästerskapen som spelas i Douglas, huvudstad på Isle of Man.

Tolv lag är inbjudna – ett av dessa är alltså Sápmi. Men förbundet har ännu inte tagit slutlig ställning om man deltar i mästerskapen – detta gör förbundet vid ett styrelsemöte i Oslo 23-25 januari.

-Det är viktigt att delta. Det handlar om visa upp det samiska folket, säger Håkan Kuorak, president för FA Sápmi.

Det samiska fotbollsförbundet, FA Sápmi, har ett grundstöd från det norska Sametinget på 300 000 kronor. Detta räcker inte till för att förverkliga förbundets planer på att även få igång ett damlandslag och en ungdomsverksamhet.

-Vi måste hitta privata sponsorer och söka projektbidrag från olika håll. En damsatsning är inte långt borta. Vi har fått en konkret förfrågan om matcher och det kan bli aktuellt med en turnering redan nästa år, säger Håkan Kuorak.

Europamästerskapen på Isle of Man, är den andra stora turneringen som det relativt nybildade förbundet Conifa arrangerar.

Östersund stod i somras som värd för det första världsmästerskapet, med grevskapet Nice som segrare efter finalseger mot Ellan Vannin. (Isle of Man)

Årets Europamästerskap kan paradoxalt nog också bli det sista som spelas.
Conifas vision är att spela ett världsmästerskap vartannat år och ett kontinentalt mästerskap vartannat.

Men av de 24 medlemslagen så kommer 15 från Europa. Lagen räcker alltså inte till i dagsläget.

Vid helgens förbundskongress diskuterade Conifa frågan och kom fram till att VM ska spelas vartannat år – däremellan kan en mindre turnering eller kvalspel för VM hållas.

Var 2016 års VM spelas är dock ännu inte klart.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".