Johannes Marainen. Foto: Sameradion
Göteborg

Göteborg vill bli samisk förvaltningskommun

Johannes Marainen: Äldre skulle må bra av att få mer samiskt i sitt liv
1:48 min

Göteborgs stad inleder nu en process för att utreda möjligheterna till att bli förvaltningsområde för det samiska språket.

Det skulle innebära att kommunen bland annat skulle bli skyldig att ordna både samisk förskola och äldreomsorg. Ann Hanbert på stadsledningskontoret menar det är upp till Sameföreningen i Göteborg att själva definera deras behov i staden.

- Vi ska träffas nu framöver och diskutera utifrån deras behov.

Sameföreningen i Göteborg har bara närmare 200 medlemmar, men den före detta ordföraren Johannes Marainen, tycker sig ändå se behovet av Göteborg som förvaltningsområde.

- Det skulle vara spännande, jag vet äldre som skulle må väldigt bra av att få mer samiskt i sitt liv, säger Johannes Marainen.  

Göteborg är en av de kommuner som Sametinget språknämnd i början på året uppmuntrade att ansöka om att bli förvaltningskommun. Sen två år är staden redan förvaltare för finska språket.

Antti Yliselä, som är handledare för finskt förvaltningsområde i Göteborg, menar att om man väljer att gå vidare med processen skulle statsbidraget som tillkommer om man är förvaltningskommun inte innebär någon större skillnad för förvaltningarnas verksamheter.

- De är redan en del av staden, och i verksamheterna här ska de nationella minoriteterna redan ingå i det ordinarie arbetet. Men det ger dom ett förstärkt skydd, säger Antti Yliselä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".