Tor Lundberg Tuorda. Foto: Olle Kejonen/ Sveriges Radio Sameradion
”Man blir ju helt galen på det här” säger Tor Lundberg Tuorda angående den pågående processen om avverkning i Änok-deltat. Arkivfoto: Olle Kejonen/ Sveriges Radio Sameradion
Huhttán/ Kvikkjokk

Skogsstyrelsen överklagar dom gällande Änok-deltat

Skogsstyrelsen överklagar nu en dom angående upphävt tillstånd för avverkning av skog i Änok-deltat vid Kvikkjokk i Norrbottens län. ”Man blir ju helt galen på det här”, säger Tor Lundberg Tuorda som är markägare i anslutning till de berörda områdena. 

2011 gav Skogsstyrelsen privata skogsägare rätt att avverka skog i Änok-deltat, nära naturreservatet Kvikkjokk-Kabla urskog i Norrbotten, ett beslut som sedan överklagades av naturskyddsföreningen. I december förra året, efter många turer i ärendet, fastslog kammarrätten i Sundsvall förvaltningsrättens beslut som hade överklagats av Skogsstyrelsen, att upphäva tillståndet till avverkningar i Änok-deltat. 

Skogsstyrelsen ser det som en principiellt viktig fråga och väljer att överklaga beslutet om att ingen skog ska avverkas i området.

– Vi menar att frågan är principiellt viktig och överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen för att få en slutlig prövning av hur 18 § i Skogsvårdslagen ska tillämpas, säger Göran Öster, chefsjurist, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Tor Lundberg Tuorda som är markägare intill de berörda områdena, är inte glad över beslutet, men menar att det här är en komplex fråga.

– Saken har många bottnar. Markägare ska ju kunna bestämma hur de vill avverka, men när det är oersättliga värden, som det är i det här fallet, så ska det ges ersättning ekonomiskt eller i form av annan skogsmark för att alla ska bli nöjda.

Men kan inte den här överklagan vara något positivt?

– Egentligen är det bra att det går vidare för att få ett prejudikat men det ska ju inte behövas. Finns det då något förnuft i domstolsväsendet, så blir det ett bra beslut för oss. ​

Områdena som ligger nära naturreservatet Kvikkjokk-Kabla fjällurskog har höga naturvärden och betecknas delvis som nyckelbiotoper. Med tanke på det anser Skogsstyrelsen själva att ett långsiktigt skydd skulle vara det bästa. Trots det menar Skogsstyrelsen att avverkning i området inte har kunnat avslås, dels på grund av att en klassning som nyckelbiotop inte är ett hinder för avverkning och dels på grund av att området är för stort för att kunna vara ett biotopskyddsområde. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".