Anja Taube
Anja Taube Foto: Anne Ravna Allas/ Sameradion
Rádio Sápmi

Anja Taube: Naturupplevelserna har hållit mig kvar i Kiruna

Anja Taube: Jag tycker om att arbeta med människor
9:50 min

Forsränning var utmaningen för henne som ung. I Februari antar hon utmaningen i att leda sametingets kansli i Kiruna. Fembarnsmamman och kommande kanslichefen Anja Taube gillar att jobba som chef och gillar att jobba med människor.

Hennes rötter finns i Kirunatrakten. Båda föräldrarna kommer från Kiruna och hennes farmor var same. Hon började bland annat sitt arbetsliv med att vara turistföretagare med bland annat forsränning. Sedan har hon jobbar som konsult inom ekonomi och revision och de senaste åren som Fritids- och kulturchef på Kiruna kommun.

- Att vara ute i naturen är det som hållit mig kvar i Kiruna under alla dessa år, säger Anja Taube

Anja Taube ska under ledning av Sametingets ordförande och styrelse utveckla myndigheten Sametinget och verkställa det uppdrag som kanslichefen har.

- Det som känns spännande att det är en ny statlig myndighet och att man utgår ifrån den samiska, säger Anja Taube

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".