Anders Sunna
Anders Sunna
Världen

Tystnad och anonymitet vore fel, menar konstnär

Terrordådet mot Charlie Hebdo i Frankrike igår, där tolv människor dödades och flera skadades allvarligt har fått människor runtom i världen att fundera och tänka på yttrandefriheten. Den samiska konstnären Anders Sunna hoppas att händelsen inte ska tysta människor att yttra sig i olika samhällsdebatter.

Igår stormades den satiriska tidningen Charlie Hebdo och tolv människor fick sätta livet till har väckt debatt på sociala medier om inskränkande av yttrandefriheten.

- Man har alltid en baktanke med sin konst och det måste man ta tillvara och inte låta sig tystas, säger Anders Sunna.

Anders Sunna har via sin konst ofta kritiserat samhällets regler kring samiska rättigheter och han tror inte att händelsen i Frankrike kommer påverka honom. 

- Det finns människor som kan ta illa vid sig av konst som pekar ut någon eller något, men ofta vill en konstär som kritiserar att det ska bli debatt och att man ska få känslor och att man reflekterar över saken man tänker på, säger Anders Sunna.

Att vara anonym är inte ett alternativ som Sunna hade kunnat tänka sig.

- Man kan absolut vara anonym, men då har de som vill annat vunnit och tagit en viss seger ifrån dig, säger Andes Sunna.

Tror du att händelsen i Frankrike kommer påverka dig och tror du något sådant kan hända i Sápmi?

- Nej, det tror jag inte. Jag har aldrig varit rädd och kommer inte bli det nu heller. Dessa satiriska konstnärer var nog medvetna om riskerna eftersom de publicerat i ett extremt forum. Det är tragiskt det som hänt men jag tror inte det kommer hända här men det finns otroligt mycket människor och man vet aldrig vad de tänker, ingenting är omöjligt, säger konstnären Anders Sunna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".