Per-Jonas Partapuoli. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
Per-Jonas Partapuoli. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
Veckans Gäst - Radio Sápmi

Per-Jonas Partapuoli: Jag gillar ensamheten

Saminuorras ledare, eller president som han också kallar sig stolt är van vid folksamlingar och reser mycket i sin roll som ledare. Men ensamheten är något som han uppskattar mest.

– Trivs bra med ensamhet det är hälsosamt att spendera tid helt ensam, säger Per-Jonas Partapuoli.

21-åriga Per-Jonas Partapuoli bor i Årosjokk, med en syster i kommunpolitiken och bortgågne áddjá Nikolaus Stenberg så har han politiken i blodet.

– Jag kallar mig för President, eftersom det är en bra titel när man jobbar med dekoloniseringspolitik, säger Per-Jonas.

– Ordet President ger mer pondus, och då tar man mina ord mer på allvar.

 Hösten 2014 reste han mycket på möten och träffar i samband med hans roll som ordförande (president) för Saminuorra, det var enbart 3 veckor som han hann vara hemma i Årosjokk.

– Jag tycker om att vara ensam, att spendera tid på fjället och tänka, säger Per-Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".