Samiska föremål visas på Världskulturmuseet i Göteborg

Museichef :Viktigt att den här utställningen visas på ett statligt museum
1:56 min

För första gången visar Världskulturmuseet i Göteborg några av de samiska föremål de har i sina samlingar. De i samband med utställningen Maadtoe, signerad konstnärerna Anders Sunna och Michiel Brouwer.

Vår reporter mötte Britta Söderqvist, enhetschef på museet som berättar mer om detta unika samarbete.

- Vi hade på förhand identifierat några frågeställningar vi ville ta med oss ut och så fick dom fritt vara med och välja föremålen. Det var framförallt Anders som har valt det föremål han tycker kopplar och stärker hans berättelse, och den historieskrivning han vill lyfta fram, säger Britta Söderqvist.

Två akkjor, och en uppstoppad ren står precis i början på utställningen. Det går även att söka digitalt på de föremål som världskulturmuseet förvaltar, men just till denna utställning har konstnärerna valt att lyfta fram konstverk från bland andra Nils Nilsson Skum. Men där står också en tredje akkja, fylld med malm och något som liknar skelettdelar.

- Han har själv lagt in ett verk. Annars är det väldigt tydligt i utställningen att de ville separera sig från museets föremål, där vi lagt in en tidslinje för att besökarna ska förstå tematiken i konsten. Men där ville de göra väldigt tydligt ett brott i utställningens formgivning, mellan konsten och delen som är föremål, säger Britta Söderqvist.  

Utställningen har visats sen 2013 på olika platser i norra Sverige. Men Maadtoe, som betyder Ursprung på sydsamiska, är inte en utställning för att på västkusten visa vad som är samiskt, menar museichefen Karl Magnusson. Snarare lyfter den frågor som museet alltid arbetar med - identitet och mänskliga värden och rättigheter.

- Det är viktigt att den här utställningen visas på ett statligt museum. Både kopplingen till dagens politik och öppet visa det rasbiologiska institutet, som också var en statlig institution, där det finns ett arv som vi måste hantera och göra upp med. Men som vi definitivt måste diskturera i samtiden med ungdomar idag, säger Karl Magnusson, Museichef på Världskulturmuseet i Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".