Sarakka Gaup Foto: Privat
Sarakka Gaup Foto: Privat
Rádio Sápmi

Hon gör debut på filmfestival

Sarakka Gaup: Vuoi, vuoi, da lea hui suohtas
5:25 min

Idag startar Tromsö internationella filmfestival (TIFF) som arrangeras för 25:e gången. Sarakka Gaup kommer för första gången delta, men inte bara som festivalbesökare, hon har också huvudrollen i kortfilmen Iđitsilba som har premiär under festivalen.  

1991 arrangeras filmfestivalen första gången och som ifjol drog närmare 60 000 besökare.

22-åriga Sarakka Gaup från Oslo och Tromsö har nyss flyttat till Tromsö för att studera samiska. Hon ska för första gången delta på filmfestivalen, men filmvärlden är inte obekant för henne då hon har medverkat i andra kortfilmer och teateruppsättningar. Gaup börjde med skådespelar yrket direkt efter gymnasiet. Vid sidan av studierna jobbar hon just nu med en ny barnteater. Hon ser framemot premiären av Iđitsilba, som hon själv ännu inte har sett.

Filmen tävlar både om priset Tromsøpalmen och Skårungen under festivalveckan. Filmens regissör heter Elle Márjá Eira.  

Lisa Utsi
Lisa.utsi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".