Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jokkmokks sameskola. Foto: SVT
Foto: SVT
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Nytt beslut om rektor på sameskolan i Jokkmokk avvisas

"Sista ordet ännu inte sagt"
2:15 min

Den nya rektorn för sameskolan i Jokkmokk heter Magnus Vannar. I alla fall enligt hans anställningskontrakt. För tillsättningen är oviss eftersom sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas ogiltigförklarar söndagförmiddagens möte där beslutet togs.

Under ett extrainsatt möte i Sameskolstyrelsen i söndags förmiddag beslutades att Magnus Vannar ska bli ny rektor för sameskolan i Jokkmokk. Men Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas, som inte deltog i mötet, står fast vid att Elsy Labba är den som ska bli rektor, eftersom det nya beslutet är ogiltigt.

Men ledamoten Monica Sandström menar att allt gått rätt till.

- Om man själv väljer att inte delta i mötet, det är upp till honom och då kan man inte säga att mötet är ogiltigt om man själv avstår, säger hon.

Börje Allas menar att han inte visste om mötet i söndags, att det var snabbt gjort under en helg och att det enda giltiga beslutet kvarstår från den 29 december då Elsy Labba valdes till rektor. Han tycker att de övriga i sameskolstyrelsen får överklaga till förvaltningsrätten om de vill ändra på det.

Det beslutet var också kontroversiellt, eftersom ledamoten Hanna Sofie Utsi inte fick göra sin röst hörd och ordförande Börje Allas använde sin utslagsröst.

- Hanna Sofie Utsi var på BB och hon tilläts inte avge sin röst och därför anser vi det är odemokratiskt och av den anledningen har vi också ställt misstroende mot Börje Allas, säger Monica Sandström.

Och även om Börje Allas säger att han inte visste om mötet i söndags, så visste han så pass mycket att han skickade ett mail till de övriga ledamötena några minuter in i mötet och ogiltigförklarade det.

Rekryteringsgruppen var också helt enig om att Magnus Vannar var den som skulle ha jobbet som rektor i Jokkmokk, förutom just ordförande Börje Allas som förordade Elsy Labba.

Sista ordet är dock inte sagt i den här frågan, eftersom Börje Allas i dag var på väg till Jokkmokk för att understryka att det enda giltiga beslutet är att Elsy Labba ska vara rektor och inte Magnus Vannar som har ett färskt kontrakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".