Ny handlingsplan om nationella minoritetsfrågor i Göteborg

Johannes Marainen: Jag tycker att det är väldigt glädjande
2:04 min

Efter två års arbete har nu Göteborgs stad en Handlingsplan för Nationella Minoritetsfrågor.

Antti Yliselä, planeringledare på statsledningskontoret, menar att syftet med handlingsplanen är att skapa en arena där minoriteterna kan vara med och påverka. 

- Det är väldigt viktigt i en sån här stor stad att det finns en samsyn och koordinering av de här frågorna, och sen att vi talar om hur det är tänkt att staden ska agera utifrån lagen om nationella minoriteter. Det vi gjort är att koppla minoriteternas behov till lagstiftningen och sen ställt frågan till minoriteterna "vad tycker ni att vi ska göra?" och sen har vi fördelat ansvaret inom staden, säger Yliselä.

Dialogen har redan funnits i tio års tid, där Sameföreningen i Göteborg har samrådsmöten med kommunstyrelsen två gånger per år. Den före detta ordförande i föreningen, Johannes Marainen, tycker att man alltid haft en god och tät kontakt med kommunen och hoppas nu på att man ännu lättare ska kunna driva samiska frågor. 

- Jag tycker att det är väldigt glädjande. Jag hoppas verkligen att vi når ut till våra medlemmar och att våra medlemmar når ut i sin tur efterfrågar och utnyttjar den här möjligheten som eventuellt kan ges, säger Johannes Marainen.

Marainen menar att en av de angelägna frågorna är språket. Att hitta språklärare, men också att kunna erbjuda äldrevård på samiska. Men för samtliga minoriteter så finns det en gemensam röd tråd - alla vill bli mer synliga i staden. Nästa steg är nu att konkret gå igenom handlingsplanen med stadsdelarna och minoriteterna menar Antti Yliselä .

- Var ska vi börja, hur ska vi börja? En del av de här processerna och önskemålen som minoriteterna fört fram pågår redan, en del kommer vi förhoppningsvis komma igång med så småningom. Det gör man naturligtvis genom att kalla in de ansvariga tjänstemännen och sen kalla minoritetsledarmöter så att dom tillsammans kan diskutera: Vad innebär det som står i handlingsplanen, säger Antti Yliselä på Göteborgs stadsledningkontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".