1 av 2
Nils Petter Labba och Lars Johan Labba drar en ren. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
2 av 2
Nils Petter Labba och Lars Johan Labba drar en ren. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
SÁPMI

Nya regler försvårar rovdjursinventeringar

Nya regler försvårar rovdjursinventeringarna i Sápmi. Renägarna ser att problemen har ökat och det finns en oro att samebyarna inte får rätt rovdjursersättning.

Saarivuoma sameby är en av 14 samebyar i Norrbotten som förra vintern inte kunde genomföra rovdjursinventeringen och det finns en oro i samebyarna att man får för lite ersättning. 

- Förra vintern var det verkligen problem med vädret, stormar och vindar och dessutom ska man hinna räkna lodjuren innan sista februari, säger Nils Petter Labba, rovdjursansvarig i Saarivuoma.

Från och med förra vintern använder sig Sverige och Norge av likadana rovdjursinventerings-metoder och i och med det har en del nya instruktioner i rovdjursinventeringen införts i Sverige. Syftet är att kunna inventera rovdjursstammen på bägge sidor av gränsen. Man använder sig av två metoder vid inventeringarna, att samla in spillning och att räkna lyor. För att en lya ska bli godkänd ska den fotograferas och dokumenteras och i vissa fall fler än en gång.

Sametingets rovdjurshandläggare Stefan Forsmark ser vissa problem med de nya instruktionerna.  

- Dels har det varit sämre inventeringsförhållanden under förra vintern men det är inte hela sanningen. Nu har man använt nya instruktioner ute i fält och de är knivskarpare än de har varit tidigare och det betyder att det har varit svårare att kvalitetssäkra föryngringar, säger Stefan Forsmark. 

- Det är ett problem som finns, inte bara i Norrbotten, det där får vi se över. Det är också en anledning till att vi har DNA analyser som kan säkra upp det här, säger Magnus Kristoffersson. 

De samebyar som inte klarat av att genomföra inventeringarna får av Sametinget en genomsnittlig rovdjursersättning enligt tidigare års ersättning. Nils Petter Labba menar att det är dags att släppa lite på bevisbördan för att få en lya godkänd. 

- Beslutet om att här finns en lya borde tas av de personer som befinner sig på rovdjursinventeringen, en person från samebyn och en person från myndigheterna, säger Nils Petter Labba. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".