Benny Jonsson, Idre nya sameby. Foto: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi
Benny Jonsson, Idre sameby. Foto: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi
Dalarna

Berörs inte av stoppad licensjakt på varg

Licensjakt behövs för att hålla nere vargsstamen, säger Benny Jonsson ordförande i Idre sameby och konstaterar samtidigt att det inte ska finnas någon licensjakt på varg i renskötselområdet - bara skyddsjakt.

Det var i måndags som Naturvårdsverket upphävde den beslutade licensjakten på varg i Dalarna. Åtta individer var tänkta att skjutas varav fyra i Idre-Särna renskötselområde.

Vad innebär det här för Idre Sameby?

- Egentligen ingenting. Vi anser att det inte ska vara någon licensjakt i renskötselområdet, vi vill ha skyddsjakt som beviljas på vargindivider på en gång som de kommer hit. Man ska inte hålla på att vänta till någon licensjakt som bedrivs en månad under vintern, säger Jonsson.

Det är inte tillåtet för vargar att stanna kvar och etablera sig inom renskötselområdet, de får endast passera det. Benny Jonsson berättar att förra året hade de tolv vargindivider som passerade igenom samebyns område. Varje år säger han, tar rovdjuren tillsammans hälften av återväxten av byns renar, då det varje år föds drygt tvåtusen kalvar men tusen renar blir rovdjursföda.

- Det är stora förluster, renarna blir så himla skärrade när vargen är och jagar. Det är otrevligt att jobba med dem när man har hund som hjälp. Det påverkar också renskötarna psykiskt, man mår dåligt hela tiden när vargen är inne bland renarna och härjar, säger han.

Innan jul sökte Idre skyddsjakt på en varg, fjorton dagar tog det tills ansökan beviljades. Trots tiden det tog så tycker Benny Jonsson att det är bättre än att de varit tvungna att vänta till en eventuell jakt i januari.

- Nu har det varit lugnt, och det finns inga indikationer att det finns varg i renskötselområdet just nu, säger han.

Det har varit en del turer kring licensjakten i Dalarna, innan jul stoppades den efter att flera miljöorganisationer överklagat länsstyrelsens beslut och nu är den alltså upphävd - vad tycker du om sättet det här har hanterats?

- Jag trodde ju att det skulle bli ordning nu när det inte skulle gå att överklaga längre än till Naturvårdsverket. Men det gick uppenbarligen ändå att överklaga. Det är tragiskt att små intressegrupper ska få styra över vargfrågan, säger Benny Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".