Malmö stadshus. Foto Jörgen Heikki
Malmö

Nästa att bli finskt förvaltningsområde är Malmö stad

Det betyder att de finsktalande i Malmö stad kan använda sig av finska, både muntligt och skriftligt, i kontakt med myndigheter. 

Dessutom de har rätt att helt eller delvis få äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska, allt enligt lagen om de nationella minoriteterna och minoritetsspråk (2009:724).Eeva Niiranen, sverigefinsk representant i Malmö Minoritetsforum säger i ett pressmeddelande att sverigefinska gruppen i Malmö är glada för beskedet.

- Vi är cirka 8 000 personer med finska rötter i Malmö och vi vill börja synas i samhället, säger Eeva Niiranen.

Från och med 1 februari 2015 blir Malmö stad finskt förvaltningsområde och får därmed en påse pengar från svenska staten för att kunna uppnå sina åtaganden som finsk förvaltningskommun och att kunna stödja de finsktalande invånarna.

- Jag är glad för att vi äntligen blir ett finskt förvaltningsområde. Rätten till språk är oerhört centralt för människans identitet. Att värna minoriteters rättigheter är ett samhällsansvar, säger Hanna Thomé (V), kommunalråd för kultur och antidiskriminering i Malmö stad, i ett pressmeddelande från Malmö stad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".