1 av 2
Nila Inga, ordförande i Laevas sameby. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
2 av 2
Nila Inga, ordförande i Laevas sameby. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Kiruna

Nya gruvplaner på regeringens bord

Laevas sameby i Norrbotten har överklagat gruvföretaget Avalon Minerals planer på att öppna en gruva. Området är av Kiruna kommun detaljplanelagt som gruv- och industriområde. 

Nu finns det planer på att öppna den här gamla gruvan i Goddegobba, strax norr om Kiruna. Laevas sameby motsätter sig planerna.

Nila Inga, ordförande i Laevas sameby säger att prospekteringarna i området utvidgas allt eftersom. 

- Dessutom har Avalon Minerals köpt fyndigheten i Rakkuriområdet och vi är rädda för att de områdena hör ihop, säger Nila Inga. 

I området har det bedrivits en koppargruva som lades ner i slutet av 1990. Nu har det australiensiska gruvföretaget Avalon Minerals bearbetningskoncession på samma ställe. 

För drygt två år sedan överklagade Vapstens sameby i Västerbotten gruvplanerna i Rönnbäcken till regeringen med resultatet att regeringen beslutade att gruvnäringen var viktigare än rennäringen. 

15 februari ska Laevas sameby lämna in en fullständigt överklagan till regeringen. 

Avalon Minerals vd Malcolm Norris säger sig vara förvånad och ska omedelbart kontakta samebyn.

- Jag hade inte förväntat mig en överklagan från samebyn eftersom det här planerna gäller den gamla Viscariagruvan där det för inte så längesedan har bedrivits gruvbrytning, säger Malcolm Norris. 

Kiruna kommun har ingen beslutanderätt i gruvetableringsfrågor men har i remissyttrandet nekat till en gruvetablering i Rakkuriområdet då kommunen anser att det är ett orört område och att rennäring, turistnäring och friluftsliv ska prioriteras. Men området där gamla Viscariagruvan ligger är detaljplanlagt av kommunen för gruva och industri. 

- Innan den här överklagan så har vi sagt ja till den, för vi har detaljplanlagt området gruva och industri och då är det svårt att säga annat än att det är lämpligt, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna kommun. 

Nila Inga menar att med dagens svenska mineralpolitik kan det vara svårt att få gehör hos regeringen men samebyn har dock en förhoppning att få stopp på gruvplanerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".