Lars Wilhelm Svonni. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
Lars Wilhelm Svonni. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion

Sametingsparti splittrat i frågan om misstroende

Svonni: Irriterad på när en ordförande inte tillåter valda ledamöter att rösta
2:52 min

Partiet Samerna är splittrat i frågan om misstroendet som Gunnel Heligfjell, ledamot i Sameskolstyrelsen, riktat mot partikamraten och sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas.

Partiet Samernas ledare Anders Kråik menar att ett misstroende som saknar stöd i partiet inte har något värde.

- Det hon lämnade, in blanco, utan stöd i partiet - då finns det såklart inte så mycket substans i misstroendet. Det finns ingen demokratisk legitimitet som backas upp i partiet i ett misstroende, säger Anders Kråik.

Det var efter Sameskolstyrelsens beslut om rektorsanställning på sameskolan i Jokkmokk som tre av fem ledamöter riktade misstroende mot Börje Allas.

Lars Wilhelm Svonni, som är Sametingsledamot för partiet Samerna, håller visserligen med Anders Kråik om att misstroendeförklaringen inte har någon juridisk bäring, men Svonni menar att det ändå är viktigt för demokratin.

- Det som jag är mest irriterad på, eller det som jag endast är irriterad på, det är ju inte misstroendeförklaringen, utan det är när en ordförande inte tillåter valda ledamöter att rösta .Det reagerar jag starkt emot, säger Lars Wilhelm Svonni.

Hur tycker du att sametinget ska hantera den här frågan?

- Sametinget får fundera mer än en gång om nuvarande sameskolstyrelseordförande är lämplig. För det får aldrig bli så att en ordförande bestämmer vilka som inte får rösta, säger Lars Wilhelm Svonni.

Orsaken till misstroendet är att sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas ska ha nekat ledamoten Hanna Sofie Utsi att delta på mötet via telefon.

Med endast fyra ledamöter och med hjälp av Börje Allas egen utslagsröst togs så beslut om rektortjänsten, ett beslut som i praktiken gick emot viljan hos tre av de fem ledamöterna.

Börje Allas själv hävdar att han inte hindrat någon från att komma till tals. Men i en reservation skrev ledamoten Hanna Sofie Utsi, citat: "att jag som ledamot inte får komma till tals är inte bara kränkande utan också helt odemokratiskt.”

Eftersom inte partiet Samernas ordförande Anders Kråik känner till turerna bakom misstroendet, så vill han se klara papper på det och därefter ta en diskussion inom partiet om det verkligen finns ett misstroende.

- Då blir det ju lite tyngd i det och då kan det bli en helt annan situation. Men att som enskild, på eget bevåg, utan att kommunicera eller få stöd av partiet på något vis, så känns det onekligen lite märkligt, säger Anders Kråik.

Men det tycker inte Lars Wilhelm Svonni.

- Jag skulle ha gjort likadant. Det här är inte frågan om partitillhörighet, utan om de demokratiska principer som Sametinget måste ha. För att det här är emot alla demokratiska principer att inte tillåta en vald ledamot att rösta, säger Lars Wilhelm Svonni.

Efter det här rektorsbeslutet så har ett nytt möte hållits i sameskolstyrelsen - där var inte Börje Allas med och det mötet beslutade att anställa en annan av rektorskandidaterna på sameskolan i Jokkmokk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".