Adriana Aurelius
Arkivbild
Sápmi

Jämställdhet i Sápmi ska diskuteras under seglingsresa

"Jämställdhet och norm i Sapmi står i fokus"
6:42 min

Under en vecka i juni har 20 personer möjlighet att segla längst Tysklands norrkust. Det är Sametingets jämställdhetsprojekt, Making space in Sápmi, som arrangerar resan och tanken är att skapa diskussioner om normer i Sápmi.

Att åka iväg sju dagar och segla har en noga uttänkt mening.

- Vi ville komma bort från typiska samiska grupperingar och hitta en neutral area, där alla deltar på lika utgångspunkter. Och då kom vi på att en segelbåt är ju väldigt långt bort i från det man annars förknippar med det samiska, säger Adriana Aurelius som är Sametingets jämställdhetsutvecklare.

Pengarna som tilldelats projektet Making space in Sápmi är en del av regeingens jämställdhetspengar för 2014. Adriana Aurelius och jämställdhetsgruppen på Sametinget ville göra något roligt och annorlunda för pengarna, därav seglingsresan. Ansökningen öppnar 6 februari och är öppen för alla.

- Vi kommer bestämma vilka 20 av alla sökande som får följa med. Först och främst kommer vi välja de som vi tror har mest nytta av diskussionerna och seminarierna. Vi vill ju att den här resan ska generera kunskap, säger Aurelius.

Under veckan kommer olika workshops och föreläsningar hållas och vad som kommer diskuteras är redan klart.

- Jämställdhet och norm är i fokus. Vad är dessa begrepp och vad är samiska genusnormer. Vi kommer även ta upp frågor så som vad är samiskt, hur man kommer fram till det och hur man motiverar det?

Det här blir ju en ganska dyr resa. Fanns det inte andra sätt att lägga pengarna på? T ex en vanlig sammankomst, i Sverige?

- Det kan man göra men det är inte lika roligt. Vi har ju fått de här pengarna av regeringen och vi vill satsa på deltagarna, säger Adriana Aurelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".