Tågdödade renar efter stambanan. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Tågdödade renar efter stambanan. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
SÁPMI

Renägarna kritiska till nya rutiner

Trafikverket har plötsligt slutat sända sms till renägarna i Sverige när renar blir påkörda av tåg. Renägarna är förvånade och oroar sig för vilka konsekvenser det kan få. 

Fram till december har renägarna fått sms när renar blivit påkörda av tåg. Men trafikverket har tagit ett beslut att meddela via sms först när personalen har städat upp på järnvägen och händelsen är avslutad.

- Jag tycker att vi har blivit fullkomligt överkörda av trafikverket som inte ens har tagit kontakt med samebyarna. Nu har jag fått veta att beslutet är tagit redan i oktober och vi har inte fått veta någonting. Det här är riktigt dåligt skött av trafikverket, säger Ingemar Blind, renägare i Girjas sameby, Gällevare kommun.

Per-Mats Öberg på trafikverket säger att beslutet är taget på grund av säkerhetstänk.

- Det har funnits incidenter tidigare att det har funnits obehörig personal på spåret och därför har vi tittat över våra rutiner och tagit det här beslutet, säger Öberg.

Under de sista åren har ungefär tusen renar per år dödats av tåg i Sverige.

Ingemar Blind minns förra årets tågpåkörning i hans sameby där ett femtiotal renar dödades i en enda smäll, och han menar att det är viktigt att omgående få veta om någonting händer.

- De renar som inte dör men skadas går ju på sidan om järnvägsspåret och inte söker banpersonalen där, det måste vi göra själva, säger Blind.  

Nu ska trafikverket ta kontakt med samebyarna och det kan bli tal om att ändra rutinerna igen, säger Per-Mats Öberg på trafikverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".