Sigrid Stångberg
1 av 2
Sigrid Stångberg Foto: Jenny I Skoglund
Kaisa Syrjänen Schaal på Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
Kaisa Syrjänen Schaal på Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ruoŧŧa/Sverige

Kritik mot Sveriges arbete med minoritetsspråken

Sigrid Stångberg: Nu måste det hända något
6:18 min

Minoritetsspråkens ställning i Sverige är utvärderad av Europarådets ministerkommitté som slår ner på flera brister i Sverige. Bland annat minskad tvåspråkig undervisning på samiska samt dåligt med sydsamisk undervisningsmaterial.

Andra exempel som ministerkommittén kritserar är: Akut brist på utbildade lärare, ingen riktig grundutbildning av finsklärare på alla nivåer, stoppade försök att introducera tvåspråkig utbildning på meänkieli samt fortsatt marginaliserade romer och hämmad utbildning på romani chib.

Kommittén är annars positiv till svenska myndigheters engagemang och ansträngningar för att skydda och främja regional- och minoritetsspråk genom lagstiftning, politik och övervakning. Dock är pressekreteraren hos Alice Bah Kunhke kritisk till lagstiftningen eftersom alla inte tolkar lagstiftningen likadant.

- Vi har aviserat tidigare att vi tänker se över lagstiftningen. Vi har sett samma sak som Europarådet. Det ser olika ut bland kommunerna hur man implementerar lagstiftningen, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Alice Bah Kunhke. 

I Åre kommun där Ejva-Krihke Jonassen arbetar som sydsamiska lärare har situationen blivit lite bättre än innan. Eleverna i Undersåker har under hösten fått ett eget samiska rum där de har all sin undervisning. Ejva-Krihke Jonassen är positiv till att det blivit bättre på det sättet, men hon saknar fortfarande sydsamisk undervisningsmaterial till äldre barn. 

- Jag tycker att Sverige har ett ansvar att hjälpa oss som är minoritet. Vi ska skriva vårt eget material och det finns inte mycket böcker. Det mesta av undervisningsmaterialet är till yngre barn. Så jag tycker attdet borde finnas mer sydsamisk undervisningsmaterial och böcker till äldre barn, säger Ejva-Krihke Jonassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".