Sametinget startar jämställdhetsprojekt

Aurelius: Ett projekt där vi samlar in levnadsberättelser och erfarenheter
2:03 min

Sametinget tar nu initiativ till ett övergripande normbrytande arbete i Sápmi.

Genom kampanjen "Making Space Sapmi" vill Sametinget öppna upp för diskussioner bland samer då det gäller makt och inflytande på alla plan i Sápmi.

- Eftersom Sametinget har ansvar för att samla in information och tillhandahålla information om samers tillvaro idag, så tänkte vi att det kunde vara bra att starta ett projekt där vi samlar in levnadsberättelser och erfarenheter. Framför allt vill vi uppmuntra människor till att diskutera normkritiskt. Vad vill vi ha för normer i det här samhället, säger Adriana Aurelius, projektledare för JiM-projektet.

Kampanjen "Making Space Sapmi" är en del i JiM-projektet, jämställdhetsintegrering i myndigheter, som Sametinget startade i början av år 2014 på uppdrag av regeringen.

Förutom Sametinget, så jobbar ytterligare 17 myndigheter med att utveckla sina verksamheter så att de ännu bättre bidrar till att uppnå det jämställdhetspolitiska målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Genom kampanjen "Making Space Sapmi" vill nu Sametinget göra samer delaktiga i jämställdhetsintegreringen.

– Samer måste själva komma fram till metoder att jobba normbrytande och med genus- och jämställdhetsfrågor, så att det landar i de egna behoven och den egna kulturen. Och där kan vi från Sametinget vara med och hjälpa till.

Målet är nu att få samer att ingå i olika samtalsgrupper. De problem och behov som grupperna identifierar i sina diskussioner tas sedan vidare till Sametingets fortsatta jämställdhets- och inkluderingsarbete.

– Samers egna erfarenheter kan användas som forskningsmaterial, analys och också till att dra upp riktlinjer för samhällsinsatser. Det är vår önskan att det skulle kunna bli så, för i så fall formar samer själva sitt eget material för samhällsförändring, som sedan kan riktas till svenska eller samiska politiker och man kan också ställa krav mot regering och riksdag eller myndigheter, om man kan ge en bild av hur människor lever sina liv, vi har brist på det idag, säger Adriana Aurelius, jämställdhetsutvecklare på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".