Lina Norberg Juuso Foto: Anne-Ravna Allas/Sameradion
Arkivbild
Sápmi

Jämställdhetsresa på havet väcker reaktioner

Lina Norberg Juuso: Vad ska segling ge för jämställdhet i Sápmi?
5:44 min

Nyheten om Sametingets jämställdhetssegling i Tyskland har väckt diskussion. Många riktar skarp kritik mot den här metoden för att lyfta jämställdhetsfrågan i Sápmi.

Lina Norberg Juuso som är krönikör på Sundsvalls Tidning och NSD har ett stort engagemang och goda kunskaper kring jämställdhetsfrågor. Hon tror att anledningen till de hårda reaktionerna är det oklara syftet med resan.

- Folk vill veta vart skattepengarna går och vad hela Sápmi får ut av att 20 personer åker på en seglingsresa med jämställdhetstema?

På Ođđasat.se tog debatten fart i kommenteringsfunktionen på torsdag förmiddag. I några av kommentarerna skrivs:

"Staten verkar inte vara black nog för att förstå att detta är att kasta pengen i sjön."

"Det är horribelt slöseri med pengar att skicka ut sametings-registrerings samer ut i en båt ich tro att de då lär sig samisk kultur bättre där."

"Inte undra på att sametinget förlorar förtroende!"

Lina Norberg Juuso säger att det är ett annorlunda sätt att bedriva ett projekt och tycker inte att det är något fel med det. Dock menar hon att arrangörerna måste bli bättre på att kommunicera och förklara vad detta projekt ska generera.

- Det hade vart intressant att få svar på olika frågor kring jämställdhet i Sápmi. Har vi en annorlunda syn på könsnormer eller har vi samma värderingar som svenska storsamhället? Och hur ser vi på jämställdhet i Sápmi?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".