Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Bråket om rektorstjänsten oroar föräldrarna

Sameskolstyrelsen klarar inte av att komma överens om tillsättningen av rektorstjänsten vid Jokkmokks sameskola. Föräldrarna oroar sig över att situationen påverkar barnens undervisning. 

Jokkmokks sameskola har under lång tid sökt efter en ny rektor. Situationen är ännu inte löst och rektorstillsättningen har lett till motsättningar. Föräldrarna i Jokkmokk oroas av att situationen ska påverka barnen och deras utbildning

- Det är klart att det är bekymmersamt att man inte kan få till det med rektor på Jokkmokks sameskola. Det blir en otrygghet för föräldrar och personal, förhoppningsvis drabbas än så länge inte barnen, säger föräldern Anna Karin Länta.

På senaste mötet beslutade samesskolstyrelsen vem som ska få tjänsten som rektor och anställningsavtal skrevs men sameskolsstyrelsens ordförande Börje Allas har inte godtagit beslutet och menar att styrelsen vid det tidigare mötet redan beslutat om att anställa en annan person till rektorstjänsten.

Jokkmokks sameskola är störst av Sveriges fem sameskolor med cirka 60 skolelever. Nu har föräldrarna ledsnat på stridigheterna och sameskolsstyrelsen som inte kan komma överens.

- Det finns tyvärr en historia med att det har varit rörigt och inte fungerat bra. Vad det beror på kan jag inte svara på men ibland undrar jag om de som sitter i sameskolsstyrelsen har skolan och skolfrågor som sitt kunskapsområdet, säger Anna Karin Länta

Många föräldrar till barn vid Jokkmokks sameskola, som Ođđasat har talat med, säger att de inte får information om vad som händer.

Sameskolsstyrelsens ordförande Börje Allas vill inte kommentera ärendet och Ođđasat har sökt sameskolsstyrelsens chef Björn Hedlund för en kommentar men inte lyckats nå honom.

- Vi är inte beredda att låta våran sameskola gå i graven på grund av tokiga beslut och dåliga beslut, säger föräldern Anna Karin Länta.

Sen december 2013 har sameskolan haft en tillförordnad rektor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".