Josefina Skerk.
Josefina Skerk delar ut blanketter om minoritetsbefolkningen i Sverige. Foto: Hanna Nutti / Sameradion
Ruoŧŧa / Sverige

Dialogmöte inför utfrågning av FN

Inför utfrågningen nu i januari lämnade regeringen i oktober en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter och fick ganska omgående skarp kritik av människorättsorganisationen Civil Right Defender som menar att det i rapporten inte framkommer hur svenska staten behandlar samiska frågor och att regeringen skönmålar verkligheten.

– Man gör ingen lägesbeskrivning över huvudtaget, man beskriver inte de problem Sverige står inför. Om man läser rapporten får man en bild av att läget i Sverige är mycket gott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Josefina Skerk är inne på samma linje.

- Jag är väldigt besviken på rapporten som innehåller ytterst lite om markfrågor och den heta gruvfrågan i Sverige är överhuvudtaget inte nämnd, säger Josefina Skerk.


Josefina Skerk menar liksom Civil Rights Defenders att rapporten skönmålar läget i Sverige och att det inte framkommer någonstans att samtliga samiska språk i Sverige är hotade.

- Man lutar sig mot de åtgärder som vidtagits och menar att det pågår en effektiv reform med språkrevitalisering men den är ju långt ifrån tillräcklig, säger Josefina Skerk.

Hon säger sig vara lite bekymrad över hur svenska staten ska förhålla sig till sin rapport i Genève, ska man hålla samma överslätande attityd eller ska man ta seriöst på de rekommendationer man får för att göra förbättringar.

- Sverige säger sig vara beredd och tycker att det är viktigt att bli granskad men då borde regeringen lämpligen göra en egen seriös rapport av sig själva, säger Josefina Skerk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".