Jakten på varg kan börja

Nu kan vargjakten i Värmland och Örebro starta. Men beslutet som gav klartecken handlade inte om jakt. Snarare om svensk lagstiftning.

-Det är en strikt juridisk fråga. Vi har inte varit inne och prövat vargjakten som sådan, säger Lennart Berglund som är kammarrättsråd i Göteborg.

På torsdagen hävde kammarrätten i Göteborg det inhibitionsbeslut som förvaltningsrätten i Karlstad fattade och som tillfälligt stoppade jakten på 24 vargar i Värmland och tolv vargar i Örebro län.

Jakten var planerad att starta i fredags.

Förvaltningsrätten får bakläxa av kammarrätten. Förvaltningsrätten i Karlstad borde ha avvisat det överklagande av det klartecken som Naturvårdsverket gav till jakt i Örebro och Värmland.

För enligt jaktförordningen så ska ett beslut i länsstyrelsen, som överklagats till Naturvårdsverket, i sin tur inte gå att överklaga.

Den förening som vände sig till förvaltningsrätten gjorde det med hänvisning till EU-rätten och ifrågasatte om överklagandeförbudet i den svenska jaktförordningen var förenligt med den. Men kammarrätten är i sin dom tydlig:

-Överklagandeförbudet ska gälla, säger Lennart Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".