Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Europarådets minoritetsspråksrapport

Modersmålsundervisning räcker inte för hålla liv i samiskan

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 06.03
Schaal: Nu ska man ta och diskutera med regeringen om rapporten
(1:49 min)
Kaisa Syrjänen Schaal på Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Kaisa Syrjänen Schaal Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Modersmålsundervisning är inte tillräckligt för att hålla minoritetsspråken vid liv - den tvåspråkiga undervisningen behöver byggas ut. - Europarådet menar att det måste finnas tvåspråkig undervisning och att det är för få samiska barn som har tillgång till det, säger Kaisa Syrjänen Schaal.

Det är Europarådets expertkommitté för minoritetsspråk som övervakar hur Sverige följer den Europeiska minoritetsspråkskonventionen som man skrev under för 15 år sedan. Sedan undertecknandet har en rad åtgärder som förbättrat minoritetsspråkens situation införts, exempelvis förvaltningsområden och minoritetsspråkslärarutbildning. En stor del av den här åttonde rapporten som kom i veckan berör utbildningsområdet.

-Förut har kritiken handlat om olika saker, som förvaltningsområden, och den kritiken har Sverige tagit hand om. De enda rekommendationerna som nu finns kvar handlar om utbildning. För varje gång som Europarådet har skrivit en sån här rapport så har den blivit mer precis och man lyfter här fram allvarliga saker som bristande strukturer och svag lagstiftning, säger Kaisa Syrjänen Schaal, ansvarig för flerspråksfrågor i Svenska kyrkan.

En av sakerna expertkommittén pekar på är modersmålsundervisning, där behövs det säkerställas att eleverna uppnår läs-och skrivkunnighet. Modersmålsundervisningstimmarna är för få, allt mellan 20 och 90 minuter i veckan.

Den tvåspråkiga undervisningen i skolan behöver utökas när det gäller finskan och samiskan, och gällande Meänkieli behöver två-språkig undervisning startas.

- I den här rapporten underkänner de att modersmålsundervisning skulle räcka för att klara kraven i konventionen, de säger att det måste finnas tvåspråkig undervisning. säger Kaisa Syrjänen Schaal.

Europarådet tycker det är positivt att det utbildas minoritetsspråkslärare, men eftersom det är högstadielärare så är det fortfarande brist på förskolärare och låg-och mellanstadielärare. Det är allvarligt eftersom efterfrågan på undervisning i samiska ökar. Sigrid Stångberg, tidigare lärare och rektor, har länge kämpat för samiskan och hon tycker att just den frågan är extra viktig.

- Ta de här barnen som varit med i de första revitaliserade åtgärderna och nu blivit föräldrar, de som lever i "det här att mitt språk och det är viktigt". Ge dem en chans och stötta alla goda åtgärder som finns, uppmanar Sigrid Stångberg.

När det gäller förskoleundervisningen i förvaltningsområden (för samiska, finska och meänkieli) skriver Europarådet att Sverige i minoritetsspråkslagen (2009) sänkte kraven på förskoleundervisningen jämfört med konventionen från år 2000. I konventionen anges att hela eller en väsentlig del av förskolan ska vara på minoritetsspråket - i lagen som kom senare står det att "hela eller delar" av undervisningen ska vara på minoritetsspråket.

Så rörande förskolan och grundskolan så uppmanar Europarådets expertkommitté Sverige att vidta kraftfulla förbättringsåtgärder.

- Jag tycker att kritiken är skarpare än förut och det finns lagar. Så nu är det egentligen bara för regeringen att sätta igång, säger Sigrid Stångberg.

Hon får medhåll av Kaisa Syrjänen Schaal.

-Den här regeringen har ju till och med i regeringsförklaringen sagt att de nationella minoriteternas rättigheter ska respekteras, det är första gången någonsin .Så jag tycker att nu ska man ta och diskutera med regeringen om rapporten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".