Tromsö

I kväll är det premiär för Seven sámi stories

Ann Holmgren: Kommer att bli fantastiskt
2:06 min

Seven sámi stories är sju stycken kortfilmer som visas på Tromsö internationella filmfestival. Biljetterna var slutsålda redan när filmfestivalen började.

Ánne Láilá Utsi är direktör för Internationella samiska filminstitutet och hon menar att biljettförsäljnigen visar på ett stort behov av samiska filmer.

En av filmerna har Ann Holmgren gjort, den heter Edith och Aljosja och handlar om ett äldre par som bor på var sin sida av en älv och tvingas bryta mot naturlagarna för att nå varandra. De två representerar varsin värld, den samiska och den svenska.

Se en trailer om Ann Holmgrens film här. 

 – Det är så roligt att det är slutsålt, folk hör av sig till mig privat, för att fråga om jag kan ordna biljetter, men det är helt fult, sen är det fest efteråt, jag tror att det kommer att bli fantastiskt, säger Ann Holmgren, som är med i Seven sámi stories projektet.

Ann Holmgren har jobbat som fotograf, hon har skrivit två romaner sedan hon började jobba som regissör. Hon har jobbat med både dokumentär och fiktionsfilmer. Hennes examensfilm från norska filmskolan vann pris för bästa kortfilm på Brooklyn internationella filmfestival.

Det är 25:e gången Tromsö internationella filmfestival arrangeras. I år är det spelfilmer och 45 dokumentär- och kortfilmer.

Seven sámi stories är Internationella samiska filmcentets projekt och de startade med projektet för ett år sedan, målet var att få fler samiska filmer. Projektet finansieras av Nord-Norsk filmcenter, Inovasion Norge och Filmpol Nord. Totalt fick projektet en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".