Josefina Lundgren Skerk. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/ Sveriges Radio
Josefina Lundgren Skerk. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/ Sveriges Radio
Ruoŧŧa/Sverige

Hon välkomnar kritik mot Sveriges minoritetsarbete

Josefina Skerk: Jag förväntar mig att man tar till sig av kritiken
1:12 min

Efter att Sverige fått kritik för arbete med minoritetsspråken av Europarådet så är förväntningarna på regeringen höga.

Sametingets språknämnd är en av dem som välkomnar rapporten och Josefina Skerk som är ordförande för språknämnden hoppas nu att Sverige börjar bedriva en seriös politik i det här området.

- Jag förväntar mig att man tar till sig av kritiken och framför allt vill jag se en ökad dialog med oss samiska politiker. Vi har länge pekat på problem och lösningar, men de problem lyssnas inte på, säger Skerk.

Europarådets ministerkommité har granskat Sveriges minoritetsspråksarbete och i sin rapport påtalat flera brister bland annat i utbildningen. Ett problem som pekas på är att tvåspråksundervisningen, på både samiska och svenska, har minskat.

Josefina Skerk håller med om kritiken. Enligt henne är det omöjligt att få ett fungerande språk om man inte får undervisning även på samiska. Skerk tror att rapporten kommer lägga tryck på Sverige och säger att det inte kunnat komma lägligare - eftersom Sverige om en vecka ska på förhör i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

- I samband med granskningen av Sverige i FN, där Sverige lämnat in en rapport som påstår att utvecklingen för samiskan är positiv, tycker jag att det finns skäl för eftertanke hos regeringen.

Brister i utbildning är dock inte allt som ministerkommitén kritiserar. Rapporten nämner också den ökande gruvexploateringen i Sápmi, och menar att det är något som också hotar de samiska språken eftersom språken är så starkt förknippade med den traditionella kultur som riskerar att drabbas vid gruvetableringar.

- Det håller jag med om, det är så mycket som hänger ihop för oss. Markfråga blir också en språkfråga, säger Skerk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".