Uppsala

Konstprojekt uppmärksammar rasbiologisk forskning

Nu ska samer som utsattes för rasbiologisk forskning lyftas.

Det som en del av ett konstprojekt där Mario Adamsson, Medusa Production har fått 100 000 kronor av Uppsala kommun till projektet Miman - det osynliga monumentet.

Den samiska konstnären Carola Grahn är delaktig i projektet och ska skapa ett virtuellt konstverk som uppmärksammar de samer som utsattes för Statens rasbiologiska instituts verksamhet i Uppsala under 1900-talets första hälft.

Adamsson förklarar att det är de männskliga rättigheterna som är grunden till projektet. Vidare berättar han att i projektet kommer man utforksa nya möjligheter att uppleva konst med hjälp av digital teknik. Också möjligheterna till förmedling via sociala medier och på så sätt nå den yngre generationen.

- Det är spännande att som konstnär få vara delaktig i ett sådant projekt, säger Carola Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".