Rabots glaciär i Guobirvággi Kebnekaise massivet. Foto: Per-Josef Idivuoma.

Smältande isar gynnar arkeologer

Vapen, kläder och allehanda tillbehör. Allt fler saker från svunna tider kommer i dagen i takt med att glaciärerna smälter.

-Egentligen borde vi gå mot en ny istid, men de senaste 20 åren har vi sett artefakter dyka upp på sommaren från allt djupare lager av glaciärerna, säger arkeologen Lars Pilö.

Förra sommaren hittade han och hans kollegor inte färre än 400 artefakter i det norska fylket Oppland, föremål som fram till nu legat gömda i isen. Bland fynden fanns en pilspets från stenåldern samt en vandringsstav från vikingatiden. Tidigare har de hittat både vantar och skor, skriver Science Nordic.

Det är inte bara i Norge som isarna smälter. Arkeologer i Anderna, Alperna och Klippiga Bergen gör också alltfler fynd på grund av klimatförändringarna, vilket har resulterat i ett helt nytt forskningsfält: glaciärarkeologi.

Kjell-Åke Aronsson, chef för Ájtte same- och fjällmuseum, instämmer med Lars Pilö. Bägge två befinner sig just nu på en arkeologikonferens i norra Kina.

- I Sverige är det bara Ájtte som bedriver glaciärutgrävningar. För oss är det är helt omöjligt att täcka upp hela fjällområdet men vi har under de senaste somrarna grävt i fjällområdena söder om Torneträsk och i Jokkmokksfjällen och har bland annat hittat pilspetsar, en akkja, renhorn och renkäkar som troligtvis är från vildrenar och flera tusen år gamla, säger Kjell-Åke Aronsson på en lite knastrig telefonlinje från Kina.

Var i fjällen Ájtte ska gräva i sommar är ännu oklart. Det beror på som det blir en varm eller kall sommar och hur kraftig snösmältningen blir, berättar Aronsson.

Att det inte finns något större intresse bland universiteten i Sverige för glaciärarkeologi tror Aronsson beror på olika saker, bland annat okunskap och att det är ett ansträngande arbete eftersom utgrävningarna bedrivs på hög höjd och i väglöst land.

- Norge har ju mer finansiella resurser än Sverige, dessutom har de fler vägar i fjällområdena och områdena där utgrävningarna sker är mer lättillgängliga än hos oss, säger Kjell-Åke Aronsson, chef för Ájtte same- och fjällmuseum i Jokkmokk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".