FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion.
1 av 2
FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion.
Gustaf Lind, Sveriges människorättsambassadör. Foto: Anna Sunna, SR Sameradion.
2 av 2
Gustaf Lind, Sveriges människorättsambassadör. Foto: Anna Sunna, SR Sameradion.
FN-granskning

Sveriges regering ger ljus bild av samiska rättigheter

Gustaf Lind: "Det blir en genomlysning av politiken"
2:14 min

Nu på måndag är Sverige kallat till förhör inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve.
Detta ska alla FN:s medlemsstater genomgå vart femte år – och Sverige står nu för andra gången inför skranket. När det gäller samiska rättigheter vill regeringen framförallt lyfta fram samernas stärkta status i grundlagen och förhandlingarna om en nordisk samekonvention.

I en förhandsrapport till FN skriver regeringen att Sverige har ett högt anseende när det gäller mänskliga rättigheter.

Det är alltså andra gången som FN i det här formatet gör en översyn av Sveriges arbete med mänskliga rättigheter.

Inför översynen har regeringen lämnat in en rapport där de beskriver hur de arbetat med MR-frågor sedan senaste översynen 2010 samt hur de ska arbeta vidare framöver.

Denna rapport har kompletterats av flera rapporter från en mängd civila organisationer i Sverige, däribland både samiska organisationer och Sametinget.

Svenska regeringen ska på måndag även muntligen redogöra för sin rapport – därefter får FN:s medlemsstater kommentera detta och komma med egna rekommendationer till Sverige.

Sveriges förhandsrapport tar upp en rad ämnen som berör mänskliga rättigheter; barns rättigheter, diskriminering, romernas situation, jämställdhet, hatbrott, asylsökande och papperslösa samt tortyr.

Dessutom omnämns både nationella minoriteter och urfolk med en gemensam rubrik.

Regeringen skriver att de under de senaste åren tagit ett flertal steg för att stärka samernas som urfolk, framförallt lyfts det faktum fram att samerna sedan 2011 har status som folk i grundlagen – något som stärker statens åtagande gentemot samerna, skriver regeringen.

Regeringen skriver vidare att deras ambition är att stärka det samiska självbestämmandet genom att ge Sametinget större inflytande – men hur det ska göras preciseras inte.

Regeringen avser också stärka dialogen med samerna – inte heller här preciseras hur.

Den svenska regeringen lyfter också upp utredningen om ILO-konventionen 169 – ett arbete som gjordes redan vid millennieskiftet.

Till sist påpekas i rapporten också att förhandlingar har inletts om en nordisk samekonvention.

När det gäller lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk anser regeringen att den fått stora positiva effekter.

Minoriteterna har fått ett grundläggande skydd och 68 kommuner har anslutit sig som förvaltningsområde för ett eller flera minoritetsspråk.

Regeringen pekar också på att de satsat pengar på att utbilda fler modersmålslärare samt att lagen i år ska stärkas när det gäller modersmålsundervisning.

Men regeringen skönmålar – det anser både Sametinget och en rad civila organisationer i en artikel ni kan läsa härintill.

Jörgen Heikki, Stockholm
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".