Rádio Sápmi

Välkomnar licenskrav för skoterguider

Mikael Jonasson: Stärker oss som uthyrare
5:54 min

Förslaget att införa krav på särskild licens för skoterguider tas emot positiv av Mikael Jonasson som driver skoteruthyrningsverksamhet i Jämtland. 

Inför licenskrav för skoterguider. Det kräver fjällsäkerhetsexperten Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket.

Wikberg menar att dagens guider inte har tillräcklig utbildning vad gäller att förebygga risksituationer. Till Dagens Nyheter säger han att i dagens situation så kan i princip vem som helst börja köra utflykter med turister på snöskoter.

Skotersafari är en populär turistattraktion i Sápmi, men det finns risker visar statistiken. Sedan 2005 har 800 personer skadats och 80 personer dött i skoterolyckor.

Per-Olov Wikberg vill att utbildning i första hjälpen och fjällsäkerhet ska vara ett krav för skoterguider - allt för att förebygga skoterolyckor.

Mikael Jonasson säger att ett krav på licens för skoterguider vore bra eftersom det stärker uthyrares verksamhet och därmed kan kunderna känna sig tryggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".