Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi
Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi

Sametingspolitiker hotar arbetssökande med rättsliga konsekvenser

En man som sökt och fått tjänsten som rektor vid sameskolan i Jokkmokk ombeds att dra sig tillbaka av Börje Allas, ordförande i Sameskolstyrelsen. Annars kan det bli rättsliga konsekvener, skriver Allas i ett sms.

Det råder en stor oenighet när en ny rektor ska anställas till sameskolan i Jokkmokk. I slutet av december beslutades att en kvinnlig sökande skulle tillsättas. Delar av styrelsen var inte på plats och då gick omröstningen i styrelseordförande Börje Allas favör.

Ett extra sammanträde tillkallades för en vecka sedan eftersom att tre ledamöter riktat misstroende mot Börje Allas och där beslutades istället att en manlig sökande skulle få tjänsten. På extramötet var inte Allas med och han kallar nu det beslutet för ogiltigt samt hotar med rättsliga åtgärder. Till den manliga sökanden skriver Börje Allas i ett sms:

"Du är inte anställd av sameskolstyrelsen. Om du fortsätter processen kan det få rättsliga konsekvenser för dig"

Personen svarar med att skriva:

"Hej! Börje...red ut detta inom din egen organisation. Jag är en arbetssökande som blivit erbjuden ett jobb."

Det hela kompliceras av att sameskolchefen redan skrivit kontrakt med den manlige sökanden som extramötet beslutade om. Kontraktet är gällande enligt jurister vi pratat med.

Men sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas är oenig. Han tycker istället att det är det första beslutet som gäller, där han själv var med och beslutade. Han vill inte ställa upp på bandad intervju men medger att han skickat sms:et till den manliga sökanden. Syftet enligt Allas var att styrelsen begått ett fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".