Foto: Roger Manndal/NRK Sápmi
1 av 2
Foto: Roger Manndal/NRK Sápmi
Foto: Roger Manndal/NRK Sápmi
2 av 2
Foto: Roger Manndal/NRK Sápmi
Arktis

Ny rapport lyfter unga renskötares erfarenheter

Renskötarungdomar i arktis framför nu konkreta uppmaningar till Arktiska rådet om hur de vill att deras framtid ska se ut. Uppmaningarna finns i en rapport som överlämnas till Arktiska rådet i veckan.

Det är genom ett projekt med namnet Eallin hos Internationella rennäringscentret (ICR) som renskötarungdomarna sammanställt sina uppmaningar för framtiden.

– Vi förväntar oss att rapporten ska vara en del av vad som presenteras på ministermötet i Canada i april. Vi har en vision att ge en bättre framtid för renskötarungdomar i arktis, säger Anders Oskal, direktör för International Center of Reindeer Husbandry, ICR.

Oskal menar att det är viktigt att framhålla att rapporten inte är framtagen av forskare, utan den är helt och hållet baserad på ungdomars egna erfarenheter och deras liv.

 – Det är deras egna önskemål för vad som behövs för framtiden.

Rapporten är grundas alltså på hur unga renskötare i hela renskötselområdet vill se deras framtid och den är framtagen genom flera konferenser som har hållits runt om i Arktis.

160 unga renskötare har varit med och diskuterat, stött problem och försökt hitta lösningar. Allt detta har utmynnat i rapporten som nu överlämnas till Arktiska rådet och Furst Albert av Monaco. Fursten är mycket intresserad av det arktiska området och har varit en beskyddare av Eallin-projektet och renskötarambassadörerna. 

Läs mer om furstens kärlek för det arktiska på NKR Nordnytt

Rapporten innehåller konkreta uppmaningar till Arktiska rådet för bland annat språk, hälsa, land och rovdjur. De uppmanar Arktiska rådet och deras medlemsländer att ta tag i situationen för att värna rennäringsfolkens ursprungsspråk. 

Ungdomarna efterlyser relevanta och särskilda kulturella utbildningsprogram, de efterlyser också särskild utbildning för att kunna bli med professionella i relationerna och processerna med exploatörer kring markanvändning.

I rapporten finns också en egen punkt gällande rovdjur: Rovdjur ska inte ta vårt levebröd.

Anders Oskal säger att rapporten är rösten från det verkliga arktis, från dem som bor och verkar där.

– Det är en fråga om hur man bygger robusta samhällen i en värld med stora förändringar. Man måste använda kunskapen till människor i förhållande till deras egna samhälle. Det är viktigt att bygga kunskapen till ungdomar, så de står bättre rustade att möta framtiden och dess svårigheter, säger Anders Oskal

Per-Jonas Partapuoli sitter i ICR´s styrelse och har varit med och utformat rapporten för Sveriges del.

– Jag tror rapporten kan öppna dörrar, och att det är lättare för Arktiska rådet att börja arbeta med rennäringsfrågor, för rapporten innehåller tydliga rekommendationer på vad som behövs göras och information från renskötarungdomar från hela renskötselsområdet i arktis.

Läs också NRK Sápmis reportage från Artic Lavvo dialog från måndag när rapporten blev överräckt. 

Canada har lett Arktiska rådet under två år, i maj tar USA över ordförandeskapet. Arktiska rådet består av de länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Russland, Canada och USA, samt urfolk och annan befolkning i Arktis. Sápmi representeras av Samiska rådet.

EALLIN - rapporten är författad av representanter i International Center of Reindeer Husbandry (ICR), Association of World Reindeer Herders (WRH), SANKS, Ealát-projektet i ICR och Árbediehtu-projektet vid Samisk Högskola. 

På fredag kommer Arktiska rådet att få en större rapport från arktiska rennäringsrepresentanter, i denna rapport finns också samma rekommendationer.

(Eallin - är det nordsamiska ordet för livet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".