Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Rektorstjänst kan bli dyr historia

Tillsättningen av en ny rektor vid Sameskolan i Jokkmokk kan bli en dyr affär för Sameskolstyrelsen. Ett anställningsavtal som förklarats ogiltigt kan medföra att lön måste betalas ut för sex månader.

Det råder oklarheter kring tillsättningen av en rektor vid sameskolan i Jokkmokk. Enligt ett ojusterat protokoll från den 29 december beslutade Sameskolstyrelsen att anställa en person som rektor för skolan. 

Men bara ett par veckor senare, söndagen den elfte januari, skrevs ett anställningsavtal om samma tjänst med en annan arbetssökande. Det avtalet sträcker sig till den första januari 2017.

Två dagar senare, den 13 januari, fattade Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas ett så kallat ordförandebeslut om att detta anställningsavtal, med den andre sökande, var ogiltigt. Detta eftersom Allas inte anser att allt gick rätt till vid mötet i januari.

Frågan är dock om det över huvudtaget är möjligt att ogiltigförklara ett underskrivet kontrakt. Enligt Sofie Rehnström, jurist på LO, är det generellt väldigt svårt att riva upp anställningsavtal.

– Avtalet gäller med de villkor som finns i avtalet. Man kan bara ändra det om bägge parterna går med på att ändra det, annars gäller det, säger Rehnström.

Det är i teorin möjligt att säga upp anställningen, men för det krävs mycket starka grunder – exempelvis att man grovt misskött sitt arbete eller att man har lurat till sig tjänsten.

– Om det däremot inte finns något sånt, och arbetsgivaren bara vill trassla sig ur det här, då gäller det med de villkor som finns där, säger Rehnström.

I det aktuella kontraktet anges en ömsesidig uppsägningstid på sex månader. Om någon av parterna vill avsluta ett sånt anställningskontrakt ska alltså lön betalas ut under ett halvår – oavsett om den anställde arbetar eller inte, menar Sofie Rehnström.

– Man kan säga till den här personen att man inte vill att den utför något jobb, men man måste ändå betala de sex månadslönerna, säger Rehnström.

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas menar ändå att kontraktet är ogiltigt.

Vad har du för möjligheter att riva upp ett anställningskontrakt?

– Jag hade velat vända på frågan, vad finns det för möjligheter att godkänna ett sånt kontrakt? Beslutet om anställning är fattat på ett privat möte som inte är giltigt, säger Allas.

Generellt sett är det ju mycket svårt att riva upp ett kontrakt, och laga grund brukar vara antingen arbetsbrist eller att man grovt misskött sitt arbete – inget av det är aktuellt här. Kan du lagligen riva upp ett anställningsavtal?

– Det som är felaktigt gjort måste avfärdas, säger Allas.

Enligt det kontrakt som finns råder sex månaders uppsägningstid för tjänsten. Om det blir så att det här kontraktet sägs upp, kommer den anställde då få sex månaders lön?

– Såna spekulationer kan jag inte kommentera, säger Börje Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".