Tärnaby

Barnteater med samiska i fokus

Förra helgen visades Tärnaby barnteaterpjäsen vitrastigen eller gufihtarbálggis i Tärnaby.

På fredag och lördag nådde förestälning i Hattfjälldal. Vitrastigen handler om vad som kan hända på en stig där det underjordiska rår.

Leammuid Biret Rávdná är ledare för Tärnaby barnteatern och hon berätter det är 11 barn, från 7 till 13 år, som är med i pjäsen.

-Det är kul, säger Anne Márge Andersson som är en av barnen som är med.

Tärnaby barnteater är Giron Sámi Teahters projekt, som Leammuid Biret Rávdná är ledare för. Hon har jobbet med projektet i 4 år. Målet med projektet heter språk och teater, samiska står i centrum enligt Leammuid Biret Ánne är just teater ett bra sätt att lära sig samiska.

- Du är inte dig själv när du står på scen, du är någon annan. Du själv pratar inte, utan det är din roll som gör det. Det kan ge mod att våga prata samiska, säger hon

På Tärnaby barnteater är elever från Tärnaby Sameskola och Den Skytteanske skolan med. Alla elever har nord- och sydsamiska och svenska repliker. Leammuid Biret Rávdná säger att det är bra för svenska barn att de också lär sig samiska.

- De ska få höra och själva prata samiska. De ska få känna att samiskan har värde, säger hon

Förra fredag hölls två föreställningar i Tärnaby, en på skolen och en för allmänheten. På lördag visades föreställningen i Hattfjelldal.

Det betyder mycket för samiska barn att svenska barn får en inblick i de samiskaspråken.

- De som talar samiska vill verkligen hjälpa dem som inte gör det. Det här lyfter verkligen självkänslan för samiska barn, att se att det finns fler som vill lära sig samiska inte bara vi samer, säger Leammuid Biret Rávdná.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".